Ryanair по пътя на успеха

ryanair по пътя на успеха

Извървяла пътя от компания, която достига от низините на финансовите резултати до титлата „топ превозвач”, нискотарифната авиокомпания Ryanair си поставя все по-високи цели, които да преследва – увеличаване на флота, повишаване броя на превозваните пътници и този на предлаганите дестинации, по-високи дивиденти за акционерите. В условията на повсевместна криза и сериозно повишени цени на горивата, Ryanair неприкрито заявява амбициозни планове за още по-голям растеж и заемане на ключови позиции в преразпределението на въздушното пространство.

Бъдещи планове за растеж на Ryanair

Нискотарифната авиокомпания насочва погледа си към Германия, Централна Европа и Скандинавието като потенциални точки на развитие и интерес. Към настоящия момент Ryanair споделя, че води търговски преговори с над 100 летища в различни държави за договаряне условията за използването им. Че Ryanair планира мащабни проекти за растеж е потвърждение и неотдавнашната сделка на авиокомпанията за покупката на 175 самолета Boeing 737-800, с които тя ще увеличи флота си. Амбициите на изпълнителния директор на Ryanair Майкъл О`Лиъри не изключват възможността в близко бъдеще авиокомпанията да се ориентира и към полетите на дълги разстояния.

Инвеститорите могат да бъдат доволни и спокойни от растежа на Ryanair.

На специално проведена среща с тях в Лондон управата на нискотарифната авиокомпания разкрива плановете си през следващите две години да им възвърне сумата от € 1 млрд. като изкупи обратно акциите им или раздавайки специални дивиденти. От 2007 г. към настоящия момент инвеститорите вече са получили € 1,53 млрд. като възвръщаемост на вложенията си. Компанията смята да изкупи обратно акции на стойност не по-ниска от € 400 млн. до март месец следващата година, а до края на 2015 г. да върне € 600 млн. под формата на дивиденти или обратно изкупуване на акции. Според експерти обаче плановете на Ryanair отиват по-скоро в сферата на пожеланията и авиокомпанията надали би успяла да възвърне сумите, които планира.

Нереалистични ли са плановете на Ryanair? Като се има предвид как нискотарифната авиокомпания успя да повиши броя на пътниците си до 79,6 млн. през изминалата година, целта техният брой да достигне 100-110 млн. през 2019 г. вече не изглежда толкова трудно постижима. Защо тогава трябва да се съмняваме, че финансовите планове за растеж на нискотарифната авиокомпания няма да се случат?

Високи цели – високи резултати – това е мотото, което в пълна степен описва Ryanair.