При пътуване с деца

пътуване с деца

Абсолютно всеки родител знае, какво е предизвикателството да организираш и да проведеш дори само едно кратко пътешествие ако то е с деца. В този момент трябва да се предвидят много ситуации, и да се вземе много багаж и куфари. Дори прогнозата за времето да е перфектна и да вещае само топли и приятни дни, то при всяко пътуване е важно, освен летни дрехи да се вземат и връхни облекла, дъждобран и дори някоя официална дреха за всеки член на семейството, ако решите да посетите някой шикозен ресторант.

Важно е да се помисли за действие в случай на някаква болест или инцидент, което включва най-базовите лекарства за смъкване на температура, гелове за ухапване от комари и насекоми, спрейове за изгаряне от Слънцето и разбира се задължителното плажно масло преди посещение на морската ивица. Естествено всички тези неща заемат допълнително място в багажа ви и броят на куфарите се увеличава.

Важно все пак е родителя да си вземе лаптопа за спешни задачи, които може да свърши от хотела или къщата за гости, четка за зъби и куп други неща.

Но не на последно място остава обслужването на автомобила преди път и зареждането с течност за чистачки, смяна на маслото, преглед на гумите и смяна на някоя авточаст, която е чакала с месеци. При преглед на аксесоарите за автомобила е важно да се погрижите за безопасността с проверка и обслужване на пожарогасителя. Трябва да проверите дали е изтекъл срока за преглед и обслужване, пълния комплект на аптечката и така на татък.

Все пак в крайна сметка, когато абсолютно всичко това е планирано и добре организирано и пакетирано, вече и пътешествието може да започне. В един такъв момент, обаче човек се сблъсква с най-голямото предизвикателство, а именно как да се забавляват по-тихо и кротко децата по време на дългият път. Едно предимство е ако решите да пътувате през нощта. Това е най-честия начин за справяне с по-буйни деца и техният характер. Пътуването става през нощта, а малките хлапетата кротко ще спят на задната седалка, докато събират сили за играта им през деня. Но все пак имайте едно на ум и бъдете много внимателни, защото реакциите на шофьорите през нощта не са така бързи, както са през деня.

Друг вариант е да изберете влак или самолет, ако ще пътувате сами с детето си, без никой друг родител. Така няма да бъде раздвоявано вниманието ви между шофирането и детето, пък и може да ползвате тоалетната на превозното средство. В самолета и влака има място за разходка из вагоните, а в самолетите има хора, които се грижат за безопасността и реда на обслужване. Единствен минус, е че ще бъдете ограничени при обема нужен багаж, защото всеки куфар за ръчен багаж над допустимия се чекира и заплаща.

Трябва да знаете, че автобусът е най-изнервящ, и той е само за краен случай и по-къси пътувания до туристически дестинации.

Детските столчете за кола са задължителни ако пътувате с автомобил из Европейския съюз. Все пак колкото и да са кротки децата, те имат нужда от почивка и малко раздвижване. Затова правете редовни почивки поне на всеки два часа и половина.