Как да предпазим багажа си при пътуване със самолет

куфари и багаж за самолет

Преди време медийна група RTL съобщи, че броят на откраднатите или изгубени багажи по летищата се е увеличил с 40% за последните 4 години, позовавайки се на данни на една от най-големите застрахователни компании в Белгия. През 2010г. по летищата са изгубени над 20 милиона пътнически чанти и куфари.

Ето някои много полезни съвети, които дава онлайн туристическа агенция eSKY.bg на своите клиенти при пътуване със самолет и чието съблюдаване намалява до минимум шанса да попаднем в тази неприятна статистика.

Двойна проверка: Не трябва да се притесняваме да помолим служителя на летището, който обслужва багажа ни, да провери информацията, въведена на етикета върху багажа, преди той да се отправи към поточната линия. Това е изключително важно правило, особено ако имаме свързващ полет, тъй като невинаги пътническите чанти са изпращани директно към дестинацията ни. Така може да се наложи сами да вземем багажа си още при първото прекачване и после да го чекираме отново. Най-добрият начин да разберем дали това е така, е да се уверим на място, проверявайки етикета.

Достатъчно ясно обозначаване: Ключът към това е да поставим картички с имена, адрес и телефон на куфара си, както във външни джобчета, така и във вътрешни. Във вътрешността на багажа си можем да сложим и информация за пътуването – така служителите от летището ще знаят накъде да насочат багажа, в случай че не могат да се свържат с нас. Повечето нови куфари, които се предлагат на пазара имат специално място за таг, където може да напишете своето име, телефон или e-mail за връзка с вас.

Документиране на багажа: Можем да заснемем съдържанието на багажа и самата чанта или куфар. Това ще ни помогне както при идентифицирането на багажа, ако той изчезне, така и при предявяване на претенции за повреден или липсващ багаж.

Махнете всичко излишно от куфара: Преди да чекираме багажа си е добре да махнем всякакви стърчащи и висящи от него неща, за да избегнем опасността те да се откъснат или да причинят засядане на багажа.

Ранно пристигане: Когато чекираме багаж в рамките на 30 минути преди часа на излитане, има много голяма вероятност той да не стигне до самолета.

Багажът трябва да се отличава: Дали ще си купим нов раиран куфар или няколко многоцветни стикера, с които да украсим стария, няма значение. Важното е да направим багажа си забележим и различен от всички останали, почти еднакви черни или сини пътнически чанти. По този начин от една страна ще ни е много по-лесно да го отличим на багажната линия, а от друга, в случай на загуба ще е много по-лесно разпознаваем от служителите на летището.

В заключение, един от най-сигурните начини да се подсигурим, че единствените неща, откраднати по време на пътуването ни, ще са прекрасните мигове, които ще отнесем у дома, е да се застраховаме. Капка превенция е равна на килограм мерки, които следват, след като нещо вече се е случило. Ето защо застраховката е едно от най-важните неща, с които трябва да се сдобием, преди да потеглим на път, съветват от eSKY.bg. Както по отношение здравето си, така и по отношение на вещите си.