Покупка на кола на старо – плюсове и минуси

покупка на кола на старо

Покупката на употребяван автомобил може да бъде добра алтернатива на новите коли, особено ако сте с ограничен бюджет. Този път ще разгледаме плюсовете и минусите на покупката на кола на старо, за да ви помогнем да вземете информирано решение.

Плюсове при покупката на кола втора ръка:

 1. По-ниска цена: Една от основните предимства на покупката на стара кола е нейната по-ниска цена в сравнение с новите модели. Това предоставя възможност на хората с ограничен бюджет да станат собственици на автомобил.
 2. По-малка обезценка: Новите коли губят стойност бързо, особено през първите 2-4 години след закупуването им. Старата кола вече е преминала през този процес и ще задържи стойността си по-дълго.
 3. По-ниска застрахователна премия: Застраховките за старите коли обикновено са по-ниски, тъй като стойността на автомобила е по-ниска и риска от кражба или поправка е по-малък.
 4. Сервизна история и технически проблеми: Собствениците на стари коли имат добър достъп до информация за историята на автомобила и вече известни проблеми, което може да помогне при решаването на евентуални проблеми.

Минуси на покупката на кола на старо:

 1. Потенциални проблеми: Заради амортизацията старите коли имат по-голям шанс да се сблъскат с технически проблеми и изискват чести ремонти. Това може да наложи допълнителни разходи. Поради факта, че не знаете как автомобила е бил обслужван от предишния собственик, винаги е трудно да се установят бъдещи проблеми и евентуални разходи за ремонт.
 2. По-висок разход на гориво и емисии: Старите автомобили често имат по-нисък стандарт на горивна ефективност и могат да бъдат по-замърсяващи околната среда.
 3. Ограничени опции за технологии и сигурност: Старите коли нямат същите технологични характеристики като новите модели. Това може да ви остави с по-малко удоволствие и безопасност при шофиране.
 4. Изключение на Гаранцията: Старите коли обикновено нямат производствена гаранция, която да покрива разходи за ремонти и поддръжка.
 5. Сблъсъци и ПТП: При употребяваните автомобили е по-трудно е да се установят претърпяни пътни произшествия и по-сериозни удари. Това води до несигурност при евентуален сблъсък, дали ще се задействат въздушните възглавници и други системи за защита на пътниците.

Как да вземете правилно решение:

 • Оценете бюджета си: Изчислете колко пари сте готови да инвестирате в старата кола, включително покупната цена, задължителното обслужване и бъдещите разходи за ремонти и поддръжка.
 • Извършете подробен технически преглед: Никога не купувайте стар автомобил без предварителен технически преглед от квалифициран механик. Този преглед може да ви даде полезна информация за скрити проблеми.
 • Изследвайте историята на автомобила: Направете заявка за преглед на историята на автомобила, включително предишни собственици, сервизна и ремонтна история и дали автомобилът е бил участвал в сериозни инциденти. Такава информация може да получите от доста източници: сервизна книжка, официален представител на марката в България, застрахователи, обслужващ сервиз и сайтове като https://www.carvertical.com/, https://vincheck.info/ и https://www.autodna.com/
 • Сравнете Различни Оферти: Не купувайте от първата оферта, която видите. Сравнете различни коли и предложения, за да намерите най-доброто съотношение цена-качество.

Покупката на стар автомобил има своите предимства и недостатъци, и тя изисква внимателно проучване и подготовка. Важно е да се информирате и да вземете информирано решение, което отговаря на вашите нужди и бюджет.