Опасно ли е самолечението с антибиотици? Мит или реалност?

антибиотик

Антибиотиците са медикаменти, които винаги ще бъдат в списъка за спорове от страна на родителите и възрастните. Покрай тяхното масово прилагате възникват много въпроси и дискусии, като дали са вредни или не, кога да се вземат или са излишни.

Антибиотиците са различни видове и най-добрият и правилен начин, който малцина лекари практикуват е да се направи антибиограма или известна като посявка на конкретния пациент. След излизане на резултата, доктора може най-добре да прецени, кой антибиотик да предпише. В същото време повечето лекари предписват широкоспектърни антибиотични препарати, като по този начин са почти сигурни, че ще налучкат вредните бактерии, които причиняват инфекцията и заболяването.

Някои антибиотици се дават преди храна, други по време на хранене и така най-добре проявяват действието си, трети не се дават с мляко и т.н. Много са и видовете страничните ефекти, а за да бъдат избегнати е важно да се знае, кога да се пие и в каква комбинация с храни и витамини.

За да няма грешки, прочетете листовката към лекарството, производителят е дал точни указания, как трябва да се дава антибиотикът или просто питайте за подробно обяснения вашият личен лекуващ лекар, към когото сте се обърнали. Комбинацията с други лекарства също може да навреди. Ако има несъответствие между написаното и препоръките на лекаря, обадете му се.

Важно като потребител е да знаете, че антибиотика е биологично активно вещество за борба срещу гъбичните инфекции, а не срещу вирусите. Това, че е най-скъп не означава, че ще има и голям ефект върху вас. Целта е да се даде монопрепарат, който действа на съответния причинител. Ефикасното лекарство не е задължително да е скъпо

Много родители се решават да съхранят стволови клетки на изгодни цени, които нито вредят на бебето, нито на майката докато се взимат, но са важна застраховка при сериозно боледуване в детска възраст.

Няма безгрешни хора, при грипна епидемия и през кабинета минават голям брой хора и умората си казва думата, затова ако нещо ви съмнява попитайте отново.

Самолечение с антибиотик

Самолечението с антибиотик е опасно, и това не е мит, който е време да се премахне. Точно обратното, голяма част от по сериозните диагнози са стигнали на този етап от самолечение. В аптеката нямат право да ви дадат антибиотик без рецепта. Факт е, че се случва поради познанства и доверие. Лекарят знае, кой антибиотик действа на предполагаемия причинител от сезонността и информацията, която получава като обратна връзка от оздравелите пациенти. Но както казахме в началото, най-правилния вариант е да се направи посявка.

самолечение с антибиотик

Другата опасност от самолечение е, че при първото подобрение антибиотикът обикновено се спира. Тук не винаги се разиграва най-лошия вариант, но има опасност да се стигне до резистентност към този препарат. Това означава, че в бъдеще антибиотикът, с който сте третирали даден щам бактерии, няма да им действа ефикасно.

Според вас храната влияе ли на здравето на човек? Вие на какво мнение сте за самолечението и за съхранението на стволови клетки?