Надеждна спирачна система

Надеждна спирачна система

В автомобила няма неотговорни системи. Силовият агрегат, трансмисията, окачването и, разбира се, спирачната система безспорно са основни компоненти и безупречната им работа е от съществено значение за нормалното функциониране на автомобила. За правилната им и безупречна работа има няколко важни фактора: качествени авточасти, надежден авто сервиз и съвестен екип от механици и диагностици, редовно обслужване и навременна смяна при нужда на авточасти по каталог.

Затрудненото стартиране или няколко “умрели кончета” на двигателя, както и “чукането” на каре или гласовита изпускателна система са неприятни, но не водят до фатални последици.

Повредената спирачна система обаче е предпоставка за сериозни пътни произшествия, нерядко с трагичен характер. Ето защо правилното изпитване и ремонт на спирачната система е изключително отговорна задача, към която трябва да се подхожда с необходимата отговорност и вещина. Неслучайно при извършване на годишен технически преглед, едно от важните неща което се изпитва е именно спирачната система.

За мнозина ремонтиране на тази система е рутинна операция и често се пропускат някои, на пръв поглед, не особено съществени манипулации. Действия като почистване, смазване или подмяна на дребни елементи костват няколко минути и няколко лева, но резултатът от правилно извършения ремонт си заслужава това “разхищение” – спирачките няма да скърцат, автомобилът ще спира нормално, а и животът на вложените компоненти ще е по-дълъг. А добре свършената работа е най-добрата реклама за всеки сервиз.

Обратно, подценяването и пропускането на някоя от необходимите (предписани) действия биха спестили няколко минутки на механика, но често след това се налага повторен ремонт и загуба на значително повече време, да не говорим за разочарованието на клиента и почти сигурната му “загуба” като такъв в бъдеще време.

Разбира се, за успеха на ремонта от основно значение е използването на качествени авточасти и консумативи, съобразени с конкретния автомобил и предписанието на производителя.