Гелови акумулатори и техните предимства

гелов акумулатор

Гел акумулатори – принцип на работа

Геловите акумулаторите се класифицират като VRLA, което означава вентилно регулириема оловно-киселинна батерия., което е категория на оловно-киселинните акумулатори, които изискват мининална поддръжка. Тези видове батерии са предварително запечатани; потребителите няма нужда да ги поддържат чрез проверка на техните водни нива, тъй като в тях тази течност липсва. Гел акумулаторът съдържа много по-малко киселина, отколкото традиционните батерии. В действителност, те са пълни с гел вещество, определено като гел електролит, който замества това, което някои от нас знаят като акумулаторна киселина.

Разлика между стандартен и гелов акумулатор

Електролитният гел е комбинация на сярна киселина със силициев диоксид. Гелът е неподвижен, като желатин. Традиционните акумулатори са течни батерии. Гел акумулаторът се определя като херметически запечатана батерия, но това не е напълно вярно. Ако гел акумулаторът наистина се запечата напълно, това би създало образуването на газ, водещо до опасни нива на налягане. Това се регулира през отвори в уплътнението.

Автомобилен акумулатор
Автомобилен акумулатор

Електролитен Гел

Електролита на батерията обикновено е разтвор от 35 процента сярна киселина и 65 процента вода. Разтворът произвежда електрони чрез химическа реакция, която създава „сок“, което кара акумулатора да заработи. Добавяне на микросилициев диоксид към сярната киселина създава сгъстяващ ефект на електролита и суспендира киселината. Микросилициевият диоксид е кварцов пясък, който е бил сварен в 3000 градуса електрическа дъга. Благодарение на сгъстяването на електролита, акумулаторът не изисква наблюдението, което традиционните батерии изискват. Гелът на електролита не трябва да се възстановява, тъй като не се изпарява.

Облекчаване на Налягането в Гел Акумулаторите

Геловите акумулатори съдържат вентилна система за регулиране. Тази система позволява да се освободи или изхвърли газ, когато е необходимо. Заедно с газта се изхвърля гел вещество, което съдържа калций, вместо антимон, който се намира в традиционните батерии. Калцият пази гела от обгазяване по същия начин, както при традиционните батерии.

Зареждане на Гел Акумулатор

Презареждането на гел акумулаторите над допустимото ще изсуши електролитния гел в тях, причинявайки дупки в гела, които не се запълват отново. Също толкова вредно за акумулатора може да бъде и ако не го заредите напълно. Ако ви стане навик да не зареждате акумулатора до край, положителната му плоча ще образува слой от сулфат. С течение на времето, този натрупан сулфат ще започне да пречи на батерията да се зарежда.

Зареждането над допустимото, както и недостатъчното зареждане, могат да бъдат предотвратени с използването на зарядни устройства, които компенсират температурата и волтажът може да се регулира. Зарядните с постоянен ток не се използват за зареждане на гел акумулатори.

Да Обобщим Какви са Предимствата?

Модерните гелови акумулатори имат няколко силни предимства, които ги държат на пазара. Те обикновено не протичат, няма разливи или корозия. Дори и ако разрежете акумулатора, гелът няма да излезе от акумулатора. Не е известно при този вид акумулатори да има изпаряване на пълнежа, което е постоянен проблем с традиционните течни батерии. Гел акумулаторите имат по-добра устойчивост при екстремни температурни промени, по-устойчиви са на вибрации, а освен това са удароустойчиви.

Можете лесно да закупите гелови акумулатори, тъй като се продават и онлайн. Единствено трябва да знаете, кой е препоръчания за вашия автомобил модел и да изберете марка като Monbat, Bosch, Varta, 4Max, Banner или CARTECHNIC. При избор на акумулатор, единствено трябва да знаете важните параметри, които изисква вашата кола като нужния капацитет на батерия /измерва се в Ампер часа Ah/ и необходимия стартов ток /мери се в ампери A/.