Как да предам колата за скрап?

Как да предам колата за скрап

Знаете ли, че според българското законодателство всеки собственик на автомобил подлежи на санкция, ако не го предаде на скрап, след като излезе от употреба? Това е вярно. Всяка кола, спряна от движение и непостъпила в депо за скрап, а също така отписана от КАТ и съответната община, се определя като опасна за околната среда. Ако искате да избегнете една излишна санкция, време е да предадете колата за скрап.

Как да се възползвам от услугата кола за скрап?

Лесно е, наистина.

Понякога колата се поврежда до такава степен, че ремонтирането й изисква влагане на средства, които са равнозначни на това, да си купите друго превозно средство и то в по-добро състояние. В такива случаи е желателно възможно най-скоро да се обърнете към услугата за рециклиране на автомобили. Така си гарантирате възвращаемост на част от вложените средства в колата, като същевременно не позволявате на автомобила да ръждясва все повече и повече, оставен на паркинга пред блока.

Една излязла от движение кола е тежест и поради друга причина – вие продължавате да правите разходи за нея – пътен данък, задължителна гражданска отговорност и т.н.

  1. Обадете се

Щом решите, че колата не заслужава да влагате в нея повече пари, обадете се на компания, която рециклира стари автомобили. Служител ще ви обясним подробно процедурата. Тук е моментът да зададете основни въпроси, които ви вълнуват. Уточнете каква цена можете да вземете, как ще бъде превозен автомобилът, кога и т.н.

  1. Как се определя цената?

Главно по теглото на металите в нея (стомана, цинк, желязо, алуминий, олово, мед, калай и други). Когато информирате служителя отсреща, каква е марката на колата и модела, той ще ви даде конкретна цена.

На пазара в момента действат различни компании, занимаващи се с изкупуване на коли за скрап. Като добре информиран потребител не е изключено да потърсите поне две компании, за да сравните цената, която ви дават. Преди това ще уточним, че рядко офертите се различават драстично.

Уверете се, че от колата ви не липсват метални части. В противен случай, това ще намали цената.

  1. Ще плащате ли за транспорт?

Масова практика е фирмите, които работят в този бранш, да поемат разходите за транспорт.

А сега прочетете няколко реда по-надолу, за да разберете как бихте могли бързо да продадете своя автомобил, чрез услугата за обратно изкупуване или известна на запад като buy back.

Изкупуване на автомобили в движение

Идва момента в който да ви издадем една тайна. Вместо да се занимавате с фирми купувачи може да потърсите услугата от фирмите, занимаващи се с изкупуване на автомобили в движение и така да продадете стария си автомобил. Тези фирми или частни лица понякога искат да я възстановят и да я продадат на по-висока цена, да я ползват за части или пък нещо друго. Ако се свържете със сериозна фирма, която изкупува коли, може да разчитате на финансови постъпления още в същия ден на сделката.