Защо ни е нужно двуфакторно удостоверяване (2FA) за по-добра защита?

Two-Factor Authentication

Тази опция за защита на личните данни, профили за логин и важна информация онлайн стана много актуална през последните няколко години. В тази статия ще се опитам да ви дам максимално изчерпателна информация, как работи 2-факторното удостоверяване /2FA/ и къде може да бъде ползвано то.

Какво е двуфакторно удостоверяване?

Двуфакторното удостоверяване (2FA) е функция за сигурност, която осигурява допълнителен слой защита за акаунти в приложения за смартфони и дори десктоп апликации. Той изисква потребителите да предоставят две форми на удостоверяване за достъп до акаунтите си, което прави по-трудно достъпа на неоторизирани потребители, както и извършването на действия в самите платформи. Например в много крипто борси и портфейли не може да извършите транзакция /покупка или продажба на крипто активи/ без да бъде активирано двуфакторното удостоверяване. Това на практика означава, че в някоя стъпка от процедурата по трансакцията в Binance, Kraken или Crypto.com ще ви бъде изпратен допълнителен код на вашия email акаунт. Този код трябва да копирате от имейла и да въведете в крипто борсата, за да продължи процеса.

Разбира се 2-факторната автентикация няма да бъде ефективна при кражба на вашия телефон, лаптоп или друго устройство. или поемане на пълен контрол над него. Тогава злонамереното лице ще има достъп, както до логин информацията за сайтовете и платформите, като горе цитираните, така и до вашата поща.

Как работи двуфакторната автентикация?

Двата фактора за удостоверяване могат да бъдат нещо, което потребителят знае, като парола или ПИН, и нещо, което притежава, като смартфон или хардуерен токен. Когато 2FA е активиран в приложение за смартфон, потребителят ще бъде подканен да въведе своята парола или ПИН код и след това да потвърди самоличността си с помощта на втория фактор за удостоверяване, като еднократен код, изпратен до неговия смартфон, или биометричен фактор като пръстов отпечатък .

Използвайки 2FA, потребителите на приложения за смартфони могат значително да намалят риска от неоторизиран достъп до техните акаунти, дори ако техните пароли са компрометирани. Това е така, защото вторият фактор за удостоверяване обикновено е достъпен само за оторизирания потребител и не може лесно да бъде дублиран от нападател. Както споменах и по-нагоре в статията, това не е ефективно ако крадецът на данни има пълен контрол над вашето устройство.

Като цяло, 2FA е основна функция за сигурност за потребителите на приложения за смартфони, които искат да защитят своята чувствителна информация и лични данни. Препоръчително е да активирате 2FA на всички приложения за смартфони, които го поддържат, за да осигурите максимална сигурност.

Кои са приложенията, в които най-често се използват 2 факторно удостоверяване

Двуфакторното удостоверяване (2FA) обикновено се използва в много приложения и услуги за подобряване на сигурността на потребителските акаунти. Ето някои от най-често срещаните приложения и услуги, при които се използва 2FA:

Онлайн банкиране и финансови услуги

Банките и други финансови институции често използват 2FA за защита на потребителските акаунти и предотвратяване на неоторизиран достъп до чувствителна финансова информация.

Крипто борси или платформи за трейдинг на крипто, финтекс и други

Предвид факта, че крипто активите могат да носят голяма печалба и дивидент на своите собственици, то защитата на логин информацията е от изключително важно значение. Същото важи за всички финтекс платформи за трейдинг или крипто портфейли. Защитата чрез 2-факторно удостоверяване в такива платформи е повече от задължителна.

Имейл услуги

Много имейл услуги, като Gmail, Yahoo Mail и Outlook, предлагат 2FA за защита на потребителските акаунти и предотвратяване на неоторизиран достъп до имейл съобщения и други лични данни.

Социални медийни платформи

Социалните медийни платформи, като Facebook, Twitter и Instagram, често използват 2FA за защита на потребителските акаунти и предотвратяване на неоторизиран достъп до лична информация и съобщения.

Услуги за съхранение в облак

Услугите за съхранение в облак, като Dropbox, Google Drive и Microsoft OneDrive, често използват 2FA за защита на потребителските акаунти и предотвратяване на неоторизиран достъп до съхранени файлове и данни.

Уебсайтове за електронна търговия

Много уебсайтове за електронна търговия, като Amazon, eBay и Etsy, използват 2FA за защита на потребителските акаунти и предотвратяване на неоторизиран достъп до лична и финансова информация.

VPN и услуги за отдалечен достъп

Виртуалните частни мрежи (VPN) и услугите за отдалечен достъп често използват 2FA за защита на потребителските акаунти и предотвратяване на неоторизиран достъп до корпоративни мрежи и системи.

Като цяло, всяка услуга или приложение, което включва чувствителни лични или финансови данни или до което се осъществява отдалечен достъп, може да се възползва от 2FA за подобряване на сигурността и предотвратяване на неоторизиран достъп.

Кои са най-ефективните апликации за активиране на двуфакторно удостоверяване?

Има много налични приложения за активиране на двуфакторно удостоверяване (2FA) и ефективността на тези приложения може да варира, в зависимост от нуждите и предпочитанията на потребителя. Предлагам ви кратък списък някои от най-популярните и ефективни приложения за активиране на 2FA:

Google Authenticator

Google Authenticator е безплатно приложение, достъпно за устройства с Android и iOS, което генерира еднократни пароли (OTP) за използване в 2FA. Той е широко използван и поддържа набор от услуги, включително акаунти в Google, Dropbox и GitHub.

Microsoft Authenticator

Microsoft Authenticator е безплатно приложение, достъпно както за устройства с Android, така и за iOS, което поддържа набор от услуги, включително Microsoft акаунти, Dropbox и Google акаунти. Може да се използва и за влизане без парола в акаунти в Microsoft.

LastPass Authenticator

LastPass Authenticator е безплатно приложение, достъпно както за устройства с Android, така и за iOS, което генерира OTP за използване в 2FA. Той е проектиран да работи с мениджъра на пароли LastPass, но може да се използва и с други услуги.

Authy

Не толкова популярен Authy е безплатно приложение, достъпно както за устройства с Android, така и за iOS, което поддържа набор от услуги, включително акаунти в Google, Dropbox и GitHub. Той също така поддържа синхронизация на множество устройства, така че потребителите да имат достъп до своите OTP от множество устройства.

FreeOTP

Отново безплатно приложение FreeOTP е с отворен код, достъпно както за устройства с Android, така и за iOS, което генерира OTP за използване в 2FA. Той е съвместим с повечето услуги, които използват OTP-базирана 2FA.

Други ефективни приложения за активиране на 2FA включват Duo Mobile, YubiKey Authenticator и 1Password. Важно е да изберете приложение, което е съвместимо с услугите, които използвате, и което предоставя удобен за потребителя интерфейс и надеждни функции за сигурност.

В заключение

Двуфакторното удостоверяване не дава 100 процента гаранция за защита на лични данни, но със сигурност ще възпрепятствате поредния теч на лични данни от вашите устройства. За да не бъде компрометиран вашия акаунт в дадена борса, финансова платформа, облак са данни или социална мрежа, активирайте и настройте 2FA възможно най-бързо и ефикасно. В допълнение защитете своето хардуерно устройство /компютър, лаптоп, смартфон, таблет/ с възможните за него биометрични данни /пръстов отпечатък или сканиране на ретина/. Така ще затрудните недоброжелателните скамъри, дори ако вашето устройство бъде откраднато, хакнато или превзето.

«
»