Най-трагичните самолетни инциденти в авио историята

самолет и инциденти във въздуха

Самолетният транспорт е определян като най-сигурният и надежден начин за достигане до определена дестинация. Полетите ежедневно са стотици, инциденти се случват сравнително рядко.

Рядко е успокояващо понятие – донякъде. Донякъде, защото е достатъчно веднъж да се случи подобен инцидент, за да загинат десетки, а човешката психика е елементарна и реагира първосигнално на масовите трагедии.

Особено в момент, когато в рамките на месец два самолета се разбиват, а пътниците на борда и екипажите им загиват по известни причини. Еърбъс A330-200 падна в Атлантическия океана на 1 юни, докато летеше от Рио де Жанейро за Париж с 228 души на борда. Край Коморските острови рано сутринта във вторник се разби самолет Еърбъс А310 със 153 души на борда.

самолетна катастрофа

Представяме ви 10-те най-големи самолетни катастрофи в световната история, взели множество жертви.

9 септември 2001 – Терористи установяват контрол върху четири самолета Боинг” излитащи от Източното крайбрежие на САЩ в посока Калифорния. Два от тях се разбиват в кулите на Световния търговски център в Ню Йорк. Третият пада над Пентагона, а четвъртият в поле в Югозападна Пенсилвания. Жертвите са 2 974 души (без 19-те терористи), като в тях влизат пътниците и екипажите на самолета, както и загиналите на от разрушените сгради.

27 март 1977 – Два Боинг-а 747 на авиокомпаниите Pan Am и KLM се сблъскват на замъглена писта на летището в Тенерифе, Канарски острови. 583 души загиват. Летателният апарат на KLM тръгнал без разрешение и се ударил в другия самолет. Проблем в радиостанцията допринесъл за злополуката.

12 август 1985 – Същият модел самолет, този път на японските авиолинии, се разбива близо до планината Фуджи след излитане от Токио, убивайки 520 души. Причина за катастрофата става технически проблем от преди 7 години. По-късно ръководителят по поддръжката на самолета се самоубива.

12 ноември 1996 – Казахстански товарен самолет се удря с летателен апарат на авиолиниите на Саудитска Арабия. Всички 349 души на борда загиват. Екипажът на казахстанската машина не се подчинява на дадените инструкции. Летателният апарат няма и необходимите технически изисквания.

3 март 1974 – В една от най-мистериозните катастрофи в историята самолет на турските авиолинии DC-10 се разбива до Бои д’Ерменонвил, Франция. Загиват 346 пътници плюс екипажа. Изгубила контрол, машината пада в гора, северозападно от Париж.

23 юни 1985 – Бомба, поставена от екстремист от сикхите, сваля Боинг 747 на Air India над Атлантическия океан, западно от Ирландия. В полета загиват 329 души.

19 август 1980 – Саудитски самолет катастрофира в резултат на пожар, възникнал на борда след излитането му. Евакуация не започнала и всичките 301 души на борда умират, затворени от вратите на машината.

3 юли 1988 – Ирански Airbus A300 е свален от американския военен флот в Персийския залив. Загиват 290 души, а обяснението на военните е, че е допусната грешка – самолетът бил объркан с враждебен полет.

25 май 1979 – Чикаго, САЩ. Американски DC-10 пада заради сериозна повреда в крилото. Преди да реагира екипажът, машината се обръща на 90 градуса, политайки надолу – 273 загиват.

21 декември 1988 – Двама либийци са обвинени в поставянето на бомба на борда на панамериканския самолет, паднал над Локърби, Шотландия. Загиват 270 души, 11 от които на земята. Инцидентът предизвика сериозен дипломатически скандал.