Съвети за избор на инверторен климатик

Съвети за избор на инверторен климатик

Летните месеци стават все по-горещи, а предстоят и най-топлите дни от сезона през юли и август на 2022 година. Най-доброто решение за спасение от жегите било вкъщи или на работното място е покупката на качествен инверторен климатик.

Пазарът е толкова наситен, че често хората се питат какво да изберат и откъде да го купят. С тази статия ние ще се опитаме да помогнем на избора ви.

Избор на климатик

Какви параметри и екстри да съблюдаваме преди покупка на инверторен климатик

Мощност

Първото нещо, което трябва да знаем преди да отидем „на пазар“ за климатици е, колко е голямо помещението, което искаме да охлаждаме или респективно да затоплим. В зависимост от квадратурата на помещението или още по-точно от кубатурата ще трябва да изберете между климатични инсталации с различно BTU или подробно казано British Thermal Units. Ако се интересувате, каква е тази мерна единица ето ви нейното измерение: 1 BTU е количеството топлина необходимо, за да се повиши температурата на 1 паунд, което е 0.45 кг вода, с 1° по Фаренхайт, равняващи се на 0.56° по Целзий. Ако отидете в офиса или шоурума на фирма за климатици, най-вероятно ще ви препоръчат 12-ка или 14-ка. Това са най-търсените и практични модели за българските жилища. Тук може да поясним, че климатик 12 000 BTU е напълно достатъчен за охлаждане и затопляне на помещение с размери 4х5 метра и височина до тавана 2,50-2,60 метра. Това прави кубатура около 50 м3. Ако стаята ви е по-голяма и таваните по-високи е добре да изчислите нужната мощност и да се насочите към по-мощен климатик като 14 000 или 18 000 BTU. Разбира се е добре да се подсигурите с малко по-силен модел, за да не работи климатика на ръба на своите възможности.

Енергийна ефективност

За всички е ясно, че включването на климатика в експлоатация ще увеличи сметките ни за електричество. Това е и първия повод да закупим добър климатик от клас А, който да гарантира енергийна ефективност. Дори да дадете малко повече пари за системата, вие ще знаете, че тя е екологосъобразна и икономична. Във всички случаи е добре да се ориентирате към инвертор при който стойността на SCOP в режим на отопление е между 3 и 4 или хиперинвертор, при който SCOP е още по-висок от 5 до 6, а в редки случаи при японски хиперинвертори и над 6

Преценете също колко стаи ще искате да охладите или стоплите. Ако сте малко семейство, то ви препоръчваме да монтирате техниката в помещението, което най-много използвате. Така пестите енергия и съответно пари. В случай, че имате голям офис с отделни стаи, то тогава инвестицията, трябва да е значително по-голяма.

Надеждна марка

Може би основния съвет, който искаме да ви дадем е да не купувате евтини климатици. Последните могат да ви костват много както като разхищение на електроенергия, така и като главоболия свързани с дефектни части и прочие. Добри предложения може да видите в сайта на фирмите за климатици и големите вериги с бяла техника, където потребителят има достъп да поръча климатична инсталация директно от интернет.

Допълнителни екстри

Добре е вашия климатик да има филтър за пречистване на въздуха, нощен режим (икономичен) на работа, дълга гаранция и сервиз във вашия град. Други полезни функции на българските потребители са Wi-Fi модул за отдалечено управление, йонизатор на въздуха, опция за вкарване на свеж въздух от външната среда, самопочистване, овлажняване на въздуха в помещението, превенция от обледяване и други. Редовната диагностика и почистването на системата е задължително, ако искате тя да живее по-дълго.

В обобщение.

Надяваме се, че статията ще Ви помогне да откриете най-добрия климатик според финансовите ви възможности, просто потърсете в Интернет за инверторен климатик и намерете отличните за вас оферти.