Неблагоприятни ефекти от консумацията на млечни продукти

вреди на здравето от млечни продукти

Безспорен е фактът, че млечните продукти имат изключително много полезни качествена и въздействие върху организма ни. Но също така и те имат своите вредни въздействия върху здравето. Като пример веднага ще дадем маслото, както и сметаната, пълномаслените млека и сирена, които са с висока масленост и голяма калоричност.

Тяхната прекомерна консумация увеличава риска от свръхтегло и затлъстяване. В много страни, този тип храни са водят вредни и цената им е по-висока.  Някои лекари свързват консумацията на високомаслени млечни продукти с по-голяма честота на сърдечносъдови заболявания дори и с рак на простатата и бъбреците.

Специалистите препоръчват да има прием на мляко, но то да бъде със съдържание на мазнини под 2%, нискомаслена извара или сирена, за да бъдат с положително въздействие върху организма. При редовна консумация и на плодове, коeто може да се извърши по всяко време, заедно с млякото, ние ще дадем на нашият организъм всичко нужда, за по здрава имунна система.

Има редки случаи, в които се наблюдава една недостатъчност на ензима лактаза, който разгражда млечната захар. Може да се срещне при по- възрастните хора и много рядко при децата. Когато липсва този ензим има симптоми, които казват, че има проблем. Това са стомашни спазми и болки, газове и разстройство. В подобни случаи, специалистите препоръчват да се преустанови консумацията на млечни продукти и преди всичко на прясно мляко.

Има случаи, в които не  е желателно да се консумира и сирене, независимо че в него има минимални количества млечна захар. Много е трудно на един човек с проблеми от към храносмилателната част, да успее да избере правилните продукти. За улеснение има и поръчка на хранителни продукти онлайн, като така ви улеснява да поръчате храна по всяко време на денонощието. С определени медикаменти, пациенти с ограничена консумация на млечни изделия, могат да ги консумират.

Вие имате ли проблем или имали ли сте проблем при консумацията на млечни продукти?